Psikologi Remaja Muslim Kontemporari: Cabaran dan Strategi Penyesuaian Berasaskan Islam - Hamzah, Nurul Syafiqah Afiqah; Tengku Kasim, Tengku Sarina Aini; Daud, Mahyudin (Journal of Islamic Educational Research, 2025)
Artikel ini membincangkan psikologi remaja Muslim masa kini dengan meneliti perkembangan remaja, cabaran identiti, dan strategi penyesuaian diri berasaskan nilai Islam. Remaja Muslim kini berdepan tekanan sosial, pengaruh rakan sebaya yang buruk, kesunyian, buli, serta konflik nilai akibat pengaruh globalisasi. Cabaran ini menjejaskan kesejahteraan mental dan boleh membawa kepada kemurungan jika tidak ditangani dengan baik. Berdasarkan sorotan literatur, didapati bahawa strategi pengukuhan berasaskan agama seperti solat, doa, dan zikir mampu mengurangkan tekanan serta meningkatkan ketenangan rohani. Selain itu, komunikasi keluarga yang positif dan sokongan sosial daripada rakan serta guru turut memperkukuh daya tahan remaja dalam menghadapi tekanan hidup. Secara keseluruhan, pendekatan berasaskan spiritual dan sokongan sosial yang kukuh menjadi asas penting dalam membina kesejahteraan remaja Muslim di era moden ini.