Kerjasama antara Keluarga dan Pendidik dalam Membangunkan Kurikulum Madrasah Aliyah di Aceh - Lailatussaadah; Maria Ulfa; Nazarullah; Nurmayuli; Salma Hayati (Journal of Islamic Educational Research, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis kerjasama antara keluarga dan pendidik dalam pembangunan kurikulum di Madrasah Aliyah (MA) di Aceh. Kajian ini membincangkan keperluan untuk memperkukuhkan kerjasama antara pihak berkepentingan sekolah dan keluarga dalam membangunkan kurikulum Islam yang adaptif, inovatif, dan relevan dengan kearifan tempatan Aceh. Pendekatan kajian yang digunakan adalah kualitatif dengan analisis tematik. Data dikumpulkan melalui temu bual mendalam dengan pengetua, penolong pengetua kurikulum, guru, dan keluarga pelajar di empat MA di Aceh yang dipilih melalui persampelan bertujuan dan bola salji. Analisis data melibatkan pengenalpastian, pengekodan, pengkategorian, dan refleksi tentang penglibatan keluarga dan pendidik. Analisis tematik mengenal pasti dua tema utama: (1) penglibatan keluarga dalam pembangunan kurikulum inovatif, termasuk menghadiri mesyuarat, melengkapkan soal selidik, perbincangan, menyertai forum keibubapaan, dan memberikan input berkaitan pengukuhan kearifan tempatan, agama, dan sahsiah; (2) penglibatan guru dalam memudahkan forum kurikulum, pembangunan modul, penilaian berterusan, dan mengintegrasikan nilai-nilai Islam-tempatan ke dalam pembelajaran. Kerjasama ini memberi impak positif terhadap semangat, keyakinan diri, disiplin, komunikasi, dan minat pelajar terhadap seni berasaskan budaya tempatan. (3) Strategi kolaboratif, seperti perbezaan persepsi dan jurang dalam penyertaan keluarga, ditangani melalui dialog, komunikasi yang dipergiatkan, dan mewujudkan persekitaran pembelajaran di rumah. Kajian ini menekankan kepentingan melembagakan kerjasama antara keluarga dan pendidik melalui forum keluarga-guru, penglibatan literasi kurikulum, dan pendigitalan komunikasi sekolah-keluarga. Secara praktikal, kajian ini dapat memperkukuh pembangunan kurikulum Islam berasaskan budaya Aceh yang holistik dan responsif terhadap cabaran globalisasi dan perubahan sosial.