Peranan Guru Pendidikan Islam sebagai Pendakwah Kontemporari: Analisis Konseptual terhadap Pendekatan dan Cabaran Dakwah Semasa - Ag Ku Jali, Dgku Sh Farhana; Tengku Kasim, Tengku Sarina Aini; Awae, Fareed (Journal of Islamic Educational Research, 2025)
Perkembangan teknologi dan perubahan sosial yang pesat menuntut guru Pendidikan Islam (GPI) menyesuaikan peranan mereka bukan sekadar sebagai seorang pengajar, tetapi juga sebagai seorang pendakwah yang berupaya membentuk nilai serta sahsiah murid mengikut tuntutan semasa. Walaupun beberapa kajian terdahulu membincangkan peranan dakwah GPI secara berasingan, peranan ini masih belum dikaji secara menyeluruh dari perspektif pendekatan kontemporari yang merangkumi ruang formal dan tidak formal. Artikel ini membincangkan secara konseptual peranan GPI sebagai pendakwah kontemporari dengan meneliti pendekatan yang boleh dilaksanakan dan cabaran yang dihadapi dalam konteks sekolah masa kini. Perbincangan ini turut menekankan bagaimana pendekatan dakwah melalui didikan dan bimbingan boleh dilaksanakan dengan cara yang lebih kreatif dan interaktif, seiring dengan keperluan pembelajaran abad ke-21. Antara cabaran yang dikenal pasti termasuklah beban tugas, kekangan masa, kemahiran digital yang terhad serta pengaruh budaya digital terhadap murid. Artikel ini mencadangkan pengukuhan kemahiran komunikasi, literasi digital dan kecekapan pedagogi sebagai asas memperkasa peranan dakwah kontemporari GPI di sekolah. Kesimpulannya, keberkesanan dakwah GPI bergantung kepada keupayaan mereka menggabungkan ilmu, hikmah dan teknologi secara seimbang agar mesej Islam terus segar dan bermakna dalam dunia pendidikan masa kini.